Indiase Dhrupad zang workshops met smt ashoka dhar

ontsluier je stem en geef ruimte aan wat er in je leeft


wanneer  2 en 3 november 2019
tijd zaterdagmiddag 14.00 - 16.30 en zondagmiddag 14.00 - 16.30
waar AnahataYoga, Aalsterweg 181b, 5644 RA Eindhoven
kosten

per dagdeel 30 euro, beide dagdelen 55 euro

We adviseren je om beide dagdelen te volgen

de workshop wordt in het Engels gegeven

door wie Smt. Ashoka Dhar uit Kolkata, India
aanmelden

 telefonisch of per whats app bij Marion 06-42413934 

aantal deelnemers

maximaal 12


 

Marions Indiase "moeder" is weer een paar dagen te gast bij Marion thuis in Eindhoven. Sinds hun eerste ontmoeting in 2005 is Ammaji (dat betekend moedertje) al heel vaak in Eindhoven geweest, voor concerten, workshops en privelessen. Ashoka Dhar is een van Indiaas bekendste vertoksters van Dhrupad zang. Zingen met Ashoka Dhar is een hele bijzondere ervaring. 

 

 In elke zangworkshop kun je ervaren wat Dhrupad zingen inhoudt en met je kan doen. Het is een manier van zingen waarbij niet een mooie stem, maar het zingen zelf voorop staat en je contact houdt met elke toon, elke klank, zelfs nadat deze je mond verlaten heeft! Het zingen wordt ondersteunt door de klanken van de Tampura (Indiaas snaarinstument). Elke gezongen toon ontstaat al luisterend naar de Tampura en versmelt met het geluid ervan.

Het luisteren naar muziek heeft een bijzonder krachtige werking op je gemoedstoestand. Als je zelf met je stem klanken gaat maken heeft dat nog een veel groter effect omdat de klanken nu niet van buitenaf komen maar van binnenuit.

In de Dhrupad zang leer je de klanken van zo diep mogelijk te laten komen en niet alleen met de keel. De klanken resoneren door je hele lichaam en hebben zo ook een helende werking op het fysieke vlak. Ook is deze manier van zingen een voortdurende Pranayama (adem-oefening) wat weer een reinigende en kalmerende werking op je geest heeft. In het proces van het, uit de diepte laten komen, van de klanken, ga je ook merken dat het geen kwestie van wilskracht is. Het is eerder een onthullen, een ontsluieren van wat er altijd al was. Het is als het vrijlaten van de gekooide vogel.

niveau

je hoeft geen zangervaring te hebben en zelfs als je denk dat je niet kunt zingen kun je bij Ashoka ervaren hoe bijzonder het is om je met je stem uit te drukken.  

programma

Naar goed Indiaas gebruik is het programma een verrassing. Ammaji laat zich inspireren door de energie van dat moment. De opwarming van de stem vindt plaats door het zingen van toonladders in een bepaalde raga (sfeer) waarbij Ammaji de klank inzet en de deelnemers deze klank overnemen. Halverwege de workshop is er een theepauze.

 

privé lessen

Je kun bij Ashoka tevens privé zanglessen nemen van een uur. Op vrijdagmiddag, zaterdagochtend , zondagochtend en misschien ook op maandagochtend. Neem contact op met Marion om een plekje te reserveren. 

Marion and Ammaji, 2006, Kolkata
Marion and Ammaji, 2006, Kolkata