CAY hoofdstand workshop


wanneer:

zaterdag 18 september 2021

tijd:

10.00 - 12.30 uur 

kosten: € 29,50 
docent: Inge Stals
meer info: mail Inge 
inschrijven:

 via Momoyoga

aantal deelnemers:

minimaal 6, maximaal 9 


Vind je de hoofdstand ook zo'n fasinerende houding? Dan is deze workshop wellicht iets voor jou.

De Yoga hoofdstand wordt in het Sanskriet Salamba Sirsasana genoemd. Sirsa staat in het Sanskriet voor hoofd en Asana staat voor ‘houding’.  Omdat de Yoga hoofdstand de opgebouwde kracht en balans van de andere Asana’s vraagt, wordt het ook wel de koning onder de Asana’s genoemd.  

Bij de Yoga hoofdstand wordt het lichaam gedragen door de onderarmen, terwijl je bovenlichaam en benen opwaarts wegstrekken richting de lucht.  

De CAY tools die aanwezig zijn in de studio zijn enorm ondersteunend om tot een goede uitvoering van de hoofdstand te komen. Op het hoofstandbankje oefen je een deel van de techniek.

 

Critical Algnement Core workshop

positieve uitwerking van de hoofdstand

  • De Yoga hoofdstand zorgt voor een betere doorbloeding van het lichaam. Je draait de bloedsomloop als het ware om, waardoor het ‘verse’, zuurstofrijke bloed direct van het hart richting de hersenen gestuurd wordt.
  • Ook komt de stofwisseling op gang. Omdat je bij de Yoga hoofdstand ondersteboven staat, komen de organen even van hun plek. de schildklier wordt gestimuleerd.
  • Daarbij wordt je aandacht gericht op het hier en nu. Hierdoor zul je je naar binnen moeten richten en af moeten sluiten van diverse afleidingen van buitenaf. De Yoga hoofdstand heeft dus ook een rustgevende, meditatieve werking.
  • Je evenwicht wordt getraind.
  • De spierkracht wordt aangesproken en opgebouwd. Met name in de onderarmen, de zaagspier en de diepe buikspieren, omdat de onderarmen het lichaam voor het grootste gedeelte dragen en de buikspieren zorgen voor stabiliteit.
  • Een goede uitlijning van je wervelkolom zorgt voor lichtheid in deze houding. 

 

voor wie geschikt:

Deze workshop is geschikt voor wie de uitdaging aan wil gaan om deze houding te begrijpen en met een goede opbouw te leren uitvoeren.

Fysiotechnisch leer je waar je spierkracht moet opbouwen, word je bewust van een goede uitlijning van je wervelkolom, het gebruik van je adem in deze houding en natuurlijk de goede mindset!

 

Het is een houding die je moet oefenen. Daarom leer je de houding veilig tegen de muur. De reden hiervoor is dat je onbewuste mind deze omgekeerde houding als veilig gaat ervaren. Als je de techniek goed beheerst kan je de hoofdstand vrij in de ruimte gaan oefenen. Je krijgt een stap voor stap hand-out mee.

 

belangrijk: deze workshop is niet geschikt indien:

  • Heb je serieuze klachten aan hoofd, nek, schouders of rug dan is het dringende advies om niet mee te doen of eerst je arts raad te plegen.
  • Doordat je bloedsomloop omgedraaid wordt, kan dit voor mensen met een te lage of te hoge bloeddruk ook nadelig werken. Raadpleeg je arts.
  • Verder wordt het ten zeerste afgeraden om deze Asana uit te voeren als je hartproblemen hebt of tijdens de zwangerschap. Bij menstruatie is het vooral aan jezelf om te kijken of je problemen ondervindt bij deze houding.
  • De workshop doe je op eigen risico!