Critical alignment therapie

In de de loop van je leven kan spanning zich beginnen vast te zetten in je lichaam. Je spieren kunnen gespannen raken en verharden en je voelt je dan  stijf en stram. Dat gevoel gaat meestal gepaard met een verlies aan kracht en souplesse van bewegen. Ook wordt de doorbloeding wordt  verminderd en kan de adem niet meer vrij stromen. De oorzaak kan te maken hebben met eenzijdige werkhouding in combinatie met stress, overbelasting, of juist te weinig bewegen. 

Vaak ontstaat de stijfheid in een deel van het lichaam (bijvoorbeeld bovenrug door veel achter de laptop werken) en raakt een ander deel van het lichaam overbelast (in ons voorbeeld ofwel de nek, ofwel de onderrug), doordat daar dan te veel beweging ontstaat als compensatie. De voorkeur die vervolgens ontwikkeld wordt maakt het compensatiegedrag vaak groter, doordat het gebied met stijfheid helemaal niet meer kan bewegen. Uiteindelijk veranderd de wervelkolom van vorm. Klachten kunnen ontstaan, pijn en beperking van mobiliteit.

 Critical Alignment Therapie kan gezien worden als een fysiek en mentaal veranderingsproces, waarbij stapsgewijs gewerkt wordt aan verbetering van de klachten door middel van ontspanning, mobiliteit en krachtsopbouw. 

 

voor welke klachten?

  • Als je lichamelijke klachten ervaart die uitgaan van de wervelkolom: rugpijn, nekpijn, whiplash, RSI (CANS), pijn aan de schouders, hernia, ischias, bekkenklachten maar ook aan de wervelkolom gerelateerde klachten in de armen en benen
  • Wanneer je last hebt van stijfheid en krachtsverlies
  • Bij stress gerelateerde klachten zoals ademhalingsstoornissen, hyperventilatie, vermoeidheid, 
  • Als je niet lekker in je vel zit
  • Als je meer mindfulness wilt cultiveren van je houding, beweging, adem, emoties.
  • Als je meer inzicht in jezelf wilt krijgen d.m.v. zelfonderzoek in deze lichaamsgerichte therapie 
  • Je kunt de lessen ook ter preventie volgen o.a. voor houdingcorrectie,

methode

In de lessen leer je je bewust te worden van jou persoonlijke bewegingsvoorkeuren en maak je kennis met hoe je omgaat met de spanningspatronen (stress) die daaraan ten grondslag liggen. Je leert ontspanning lichamelijk te maken. Vervolgens ervaar je hoe je zelf via de oefeningen de balans weer kunt herstellen. Het doel van het oefeningen is om hele rug, nek en schouders weer terug te brengen in hun natuurlijke stand en bewegingsmogelijkheden. Dit kan leiden tot herstel van overdracht van de prikkels in de zenuwbanen en de bloedsomloop. 

Er wordt eerst gewerkt aan ontspanning en bewustwording van de gespannen lichaamsdelen, en van daar uit kan er dan een nieuwe beweging ontstaan. 

De oefeningen zijn erop gericht om invloed uit te oefenen op het  gebied waar de klachten zijn ontstaan. De oefeningen zijn zo ontworpen dat ze tot verandering kunnen leiden in de stand van de wervelkolom. Er worden vaak goede resultaten gehaald, maar de therapie is er niet op onmiddellijk op gericht om binnen een afgeronde termijn van je klachten af te komen. 

De duur van de therapie is afhankelijk van de aard en intensiviteit van de klachten en de manier waarop je jezelf en de therapie benadert. Het geeft je een ‘tool’ in handen om klachten structureel op te lossen en terugval te voorkomen. Je leert ook hoe je thuis zelf aan de slag kunt gaan om het bewustzijnproces te ondersteunen.

CAT kun je binnen Anahata Yoga volgen als groepslessen of als privélessen en wordt altijd vooraf gegaan door een intake. Ook voorafgaand aan "gewone" CAY lessen kan een intake verhelderend werken.

 

intake

Voordat er begonnen wordt met de therapie vind er een persoonlijke intake plaats (zowel groepslessen als privélessen). Bij het intakegesprek van een uur is er tijd om te vertellen wat er precies aan de hand is. Naar aanleiding van een aantal testen krijg je een persoonlijk advies en een theoretische uitleg die je meer inzicht geeft in wat Critical Alignment Therapie voor jou zou kunnen betekenen. Ook gaan we fysiek aan de slag opdat je ook direct aan den lijve kunt ervaren wat er kan veranderen, en kunnen we samen bepalen hoe je het hersteltraject vorm kunt gaan geven. De intake kost €   60,-.

therapie groepslessen

Wekelijks wordt geoefend in een kleine groep. Met respect voor je mogelijkheden en grenzen worden oefeningen onder persoonlijke begeleiding opgebouwd en is ruime aandacht voor correcties, uitleg en vragen. Na vertrouwd te zijn geraakt met bepaalde oefeningen krijg je deze als huiswerkoefeningen mee.  

De groepslessen zijn op dinsdag 16.00 - 17.00 uur  Kosten: strippenkaart voor 7 lessen €   120,- (te gebruiken in 8 lesweken)  

privelessen

CAT is zeer geschikt om te volgen in privélessen. Na de intake staat bestaat het vervolg een nader vast te stellen privélessen waarin heel precies kan worden gewerkt op de specifieke klachten die er zijn. Kosten privéles: € 60,- per uur. 

critical alignment therapie