critical alignment therapie

voor welke klachten?

Natuurlijke vrijheid en lichtheid van bewegen worden ervaren als de beweging van gewricht naar gewricht en van wervel naar wervel kan worden doorgegeven.

Als deze doorgifte minder vloeiend is of niet meer goed functioneert wordt de keten van bewegen doorbroken. Het lichaam compenseert het gebrek aan beweging op de ene plek met extra mobiliteit op een andere plek waardoor overbelasting kan ontstaan. De natuurlijke ‘alignment’ van het lichaam raakt hierdoor verstoord. Dit proces wordt vaak versterkt wanneer we aan meer stress onderhevig zijn.

Een gebrek aan bewegingsvrijheid gaat samen met gespannen en verharde spieren – wat ten koste gaat van de zenuwaansturing naar de huid, organen en spieren – en met krachtverlies. Ook stromen de bloedsomloop en de ademhaling minder vrij. Uiteindelijk kan de overbelasting resulteren in klachten en pijn.

hoe ontstaan klachten?

  • lichamelijke klachten die uitgaan van de wervelkolom: rugpijn, nekpijn, whiplash, RSI (CANS), pijn aan de schouders, hernia, ischias, bekkenklachten maar ook aan de wervelkolom gerelateerde klachten in de armen en benen (uitstraling, pijn, krachtsverlies).
  • klachten gerelateerd aan stijfheid in de spieren
  • ademhalingsproblemen, stress en angst gerelateerd klachten
  • burn-out en andere klachten die gerelateerd zijn aan een verstoorde energiehuishouding
  • de therapielessen kunnen ook preventief worden gebruikt en voor houdingcorrectie 
critical alignment therapie

critical alignment therapie methode

Critical Alignment Therapie richt zich op het herstellen van de natuurlijke alignment.

Het oplossen van spanningen die het lichaam in de loop van de jaren heeft opgeslagen staat aan de basis van de oefeningen.

De oefeningen zijn erop gericht om invloed uit te oefenen op het  gebied waar de klachten zijn ontstaan.

Uit de praktijk blijkt dat het merendeel van de klachten ontstaat door een gespannen stand van de bovenrug, schouders en nek gecombineerd met stress. De oefeningen zijn zo ontworpen dat ze tot verandering kunnen leiden in de stand van de wervelkolom.

Er wordt eerst gewerkt aan ontspanning en bewustwording van de gespannen lichaamdelen, en van daar uit kan er dan een nieuwe beweging ontstaan. Het doel van het oefeningen is om hele rug, nek en schouders weer terug te brengen in hun natuurlijke stand en bewegingsmogelijkheden. Dit kan leiden tot herstel van overdracht van de prikkels in de zenuwbanen en de bloedsomloop. 

In de lessen leer je je bewust te worden van jouw persoonlijke bewegingsvoorkeuren en maak je kennis met hoe je omgaat met de spanningspatronen (stress) die daaraan ten grondslag liggen. Je leert ontspanning lichamelijk te maken. Vervolgens ervaar je hoe je zelf via de oefeningen de balans weer kunt herstellen. Het geeft je een ‘tool’ in handen om klachten structureel op te lossen en terugval te voorkomen.

Bij CAT leer je ook hoe je thuis zelf aan de slag kunt gaan om het bewustzijns en verbeteringsproces te ondersteunen.

 

Er worden vaak goede resultaten gehaald, maar de therapie is er niet op onmiddellijk op gericht om binnen een afgeronde termijn van je klachten af te komen. De duur van de therapie is afhankelijk van de aard en intensiviteit van de klachten en de manier waarop de deelnemer zichzelf en de therapie benadert. Het is dus geen snelle "fix" methode, maar kan wel een katalysator zijn om structurele verandering op gang brengen.

Realiseer je dat het  tijd vergt om oude voorkeurshoudingen te veranderen. CAT kan gezien worden als een fysiek en mentaal veranderingsproces, waarbij stapsgewijs gewerkt wordt aan verbetering door middel van ontspanning, mobiliteit en krachtsopbouw.

CAT kun je binnen Anahata Yoga volgen als groepslessen of als privélessen. 

 

therapie groepslessen

De groepslessen kun je volgen nadat je een persoonlijke intake hebt gedaan. Bij het intakegesprek van een uur is er tijd om te vertellen wat er precies aan de hand is. Naar aanleiding van een aantal testen krijg je een persoonlijk advies en een theoretische uitleg die je meer inzicht geeft in wat Critical Alignment Therapie voor jou zou kunnen betekenen. Ook gaan we fysiek aan de slag opdat je ook direct aan den lijve kunt ervaren wat er kan veranderen, en kunnen we samen bepalen hoe je het hersteltraject vorm kunt gaan geven.

De intake kost €   60,-.

Na de intake volgt deelname aan de therapielessen. Wekelijks wordt geoefend in een kleine groep. Met respect voor je mogelijkheden en grenzen worden oefeningen onder persoonlijke begeleiding opgebouwd en is ruime aandacht voor correcties, uitleg en vragen. Na vertrouwd te zijn geraakt met bepaalde oefeningen krijg je deze als huiswerkoefeningen mee.

De groepslessen zijn op dinsdag 16.00 - 17.00 uur  Kosten: strippenkaart voor 7 lessen €   120,- (te gebruiken in 8 lesweken)  

privelessen

CAT is zeer geschikt om te volgen in privélessen, de eerste les is de intakeles waar er tijd is om te vertellen wat er precies aan de hand is. Naar aanleiding van een aantal testen krijg je een persoonlijk advies en een theoretische uitleg die je meer inzicht geeft in wat Critical Alignment Therapie voor jou zou kunnen betekenen. Ook gaan we fysiek aan de slag opdat je ook direct aan den lijve kunt ervaren wat er kan veranderen. Het vervolg bestaat uit een nader vast te stellen privélessen waarin heel precies kan worden gewerkt op de specifieke klachten die er zijn.

Kosten privéles:€   60,- per uur.