Critical alignment therapie

In de loop van je leven kan spanning zich beginnen vast te zetten in je lichaam. Je spieren kunnen gespannen raken en verharden en je voelt je dan  stijf en stram. Dat gevoel gaat meestal gepaard met een verlies aan kracht en souplesse van bewegen. Ook wordt de doorbloeding wordt  verminderd en kan de adem niet meer vrij stromen. De oorzaak kan te maken hebben met eenzijdige werkhouding in combinatie met stress, overbelasting, of juist te weinig bewegen. 

Vaak ontstaat de stijfheid in een deel van het lichaam (bijvoorbeeld bovenrug door veel achter de laptop werken) en raakt een ander deel van het lichaam overbelast (in ons voorbeeld ofwel de nek, ofwel de onderrug), doordat daar dan te veel beweging ontstaat als compensatie. De voorkeur die vervolgens ontwikkeld wordt maakt het compensatiegedrag vaak groter, doordat het gebied met stijfheid helemaal niet meer kan bewegen. Uiteindelijk veranderd de wervelkolom van vorm. Klachten kunnen ontstaan: pijn en beperking van mobiliteit.

 Critical Alignment Therapie kan gezien worden als een fysiek en mentaal veranderingsproces, waarbij stapsgewijs gewerkt wordt aan verbetering van de klachten door middel van ontspanning, mobiliteit en krachtsopbouw.  

voor welke klachten?

  • Als je lichamelijke klachten ervaart die uitgaan van de wervelkolom: rugpijn, nekpijn, whiplash, RSI (CANS), pijn aan de schouders, hernia, ischias, bekkenklachten maar ook aan de wervelkolom gerelateerde klachten in de armen en benen
  • Wanneer je last hebt van stijfheid en krachtsverlies
  • Bij stress gerelateerde klachten zoals ademhalingsstoornissen, hyperventilatie, vermoeidheid, 
  • Als je niet lekker in je vel zit
  • Als je meer mindfulness wilt cultiveren van je houding, beweging, adem, emoties.
  • Als je meer inzicht in jezelf wilt krijgen d.m.v. zelfonderzoek in deze lichaamsgerichte therapie 
  • Je kunt de lessen ook ter preventie volgen o.a. voor houdingcorrectie,

methode en opbouw

In de lessen leer je je bewust te worden van jou persoonlijke bewegingsvoorkeuren en maak je kennis met hoe je omgaat met de spanningspatronen (stress) die daaraan ten grondslag liggen. Je leert ontspanning lichamelijk te maken. Vervolgens ervaar je hoe je zelf via de oefeningen de balans weer kunt herstellen. Het doel van het oefeningen is om hele rug, nek en schouders weer terug te brengen in hun natuurlijke stand en bewegingsmogelijkheden. Dit kan leiden tot herstel van overdracht van de prikkels in de zenuwbanen en de bloedsomloop. 

Er wordt eerst gewerkt aan ontspanning en bewustwording van de gespannen lichaamsdelen, en van daar uit kan er dan een nieuwe beweging ontstaan. 

De oefeningen zijn erop gericht om invloed uit te oefenen op het  gebied waar de klachten zijn ontstaan. De oefeningen zijn zo ontworpen dat ze tot verandering kunnen leiden in de stand van de wervelkolom. Er worden vaak goede resultaten gehaald, maar de therapie is er niet op onmiddellijk op gericht om binnen een afgeronde termijn van je klachten af te komen. 

De duur van de therapie is afhankelijk van de aard en intensiviteit van de klachten en de manier waarop je jezelf en de therapie benadert. Het geeft je een ‘tool’ in handen om klachten structureel op te lossen en terugval te voorkomen. Je leert ook hoe je thuis zelf aan de slag kunt gaan om het bewustzijnproces te ondersteunen.

CAT kun je binnen Anahata Yoga volgen als groepslessen of als privélessen en wordt altijd vooraf gegaan door een intake. Ook voorafgaand aan "gewone" CAY lessen kan een intake verhelderend werken. 

Onderstaand videofragment geeft een indruk van een van de oefeningen die in de CAT wordt gedaan om de bovenrug te bevrijden van overtollige spanning. 

"Pijn is vervelend, zeker als er geen verbetering optreedt door fysiotherapie. Na een tip  van een vriendin, ben ik in contact gekomen met Marion en dus ook met AnahataYoga. De kennismaking met Marion was prettig. De eenvoud van de methode en het gegeven dat ik, zonder ook maar iets te moeten, zelf een steentje bij kon dragen aan de heling van mijn lichaam, spraken me aan. Ik heb gekozen voor individuele begeleiding. Het liggen op de strip was even onwennig , maar ik voelde al snel dat ik meer kon ontspannen en daarmee ruimte kon maken in mijn bovenlichaam, waar de pijn zat. Dat was een fijne ervaring, maar zou het me thuis ook lukken? Het was goed om te ervaren dat het daar ook prettig was om op de strip  te liggen, nog beter om te merken dat het een positief effect had op de vermindering van pijn. Het is nog maar een begin, maar nu na 3 sessies merk ik dat ik meer ruimte te krijg in mijn lichaam en in mezelf"

 Elle van den Boogaart. kinderboekenschrijfster

intake

Voordat er begonnen wordt met de therapie vind er een persoonlijke intake plaats (zowel groepslessen als privélessen). Bij het intakegesprek van een uur is er tijd om te vertellen wat er precies aan de hand is. Naar aanleiding van een aantal testen krijg je een persoonlijk advies en een theoretische uitleg die je meer inzicht geeft in wat Critical Alignment Therapie voor jou zou kunnen betekenen. Ook gaan we fysiek aan de slag opdat je ook direct aan den lijve kunt ervaren wat er kan veranderen, en kunnen we samen bepalen hoe je het hersteltraject vorm kunt gaan geven. De intake kost € 60. Mail Marion voor een afspraak  

 

therapie groepslessen

Wekelijks wordt geoefend in een kleine groep. Met respect voor je mogelijkheden en grenzen worden oefeningen onder persoonlijke begeleiding opgebouwd en is ruime aandacht voor correcties, uitleg en vragen. Na vertrouwd te zijn geraakt met bepaalde oefeningen krijg je deze als huiswerkoefeningen mee.  

De groepslessen zijn op vrijdag 11.00 - 12.00 uur 

Kosten: strippenkaart voor 7 lessen €  130 (te gebruiken in 8 lesweken) .

 

privélessen

CAT is zeer geschikt om te volgen in privélessen. Na de intake staat bestaat het vervolg uit een gezamelijk aantal vast te stellen privélessen waarin heel precies kan worden gewerkt rondom  de specifieke klachten die er zijn. Kosten privéles: € 65 per uur. Neem contact op met Marion voor een afspraak