· 

Snelkookpan

Dag 66/67/69/69/70
Op. 11/12/13/14/15 september
Overnachtingplekken: Bourriot-Bergance/Gailieres/Saint Sever/Hagetmau/Orthez
Dagafstanden: 32/28/30/17/28
Totale afstand: 1513 km

Pyreneeën in de verte
Pyreneeën in de verte
Het laatste stukje Frankrijk doorkruis ik nu . 8 weken ben ik er nu  Ik kan me steeds beter kan uitdrukken in die wonderschone taal. Mede dankzij pelgrim Matthieu uit Parijs, waarmee ikeenaantal dagen samen heb gelopen en die ik “mon professeur Francais” ben gaan noemen.  Want hoe druk je in die taal de nuances van het licht tijdens zonsopgang uit? De geluiden van de vogels en de sporen van de herten? Pure poëzie ...  Matthieu moest helaas een paar dagen rust nemen vanwege een blessure ”tendinites”.
Gisteren had ik een bijzondere Camino ontmoeting met een vrouw  die op een terras  zat in Hagetmau waar ik wilde gaan pauzeren. Nog voor ik mijn rugzak af had gedaan had ze me al uitgenodigd om aan haar tafel te komen zitten. Ze bleek jaren geleden de Camino te hebben gelopen vanuit le Puy naar Santiago, twee maanden helemaal alleen. Het was vandaag een vreemde dag voor haar, zei ze, want haar man was precies een jaar geleden overleden. Ik kon haar vertellen dat het vandaag precies een jaar geleden  was dat mijn vader overleed en binnen 5 minuten hielden we elkaar vast met tranen in onze ogen. Ze vertelde dat ze nog dagelijks de kracht voelde die ze had ervaren tijdens het lopen van de Camino. Zij vond , net als ik , dat je het best de Camino kan lopen in je eentje. Het is een innerlijke reis naar  de“esprit” de ziel. Alsje samen met partner of een vriend/vriendin gaat lopen zou het kunnen dat je misschien wel blijft hangen in gedragspatroon die de relatie kenmerken waardoor je jeminder kunt openen voor deessentie, voor dat waar het echt m gaat. Nicole en ik herkenden deze observaties. De kibbelende stelletjes en zeurende vriendinnen was ik ook al tegen gekomen onderweg.Vrouwen alleen op de Cheminzal ik in Spanje wel ontmoeten, maar hier in Frankrijk zag ik er geen een.  Vrouwen lopen zichzelf in kracht en in vertrouwen, het alleen zijn brengt een andere kijkop loslaten van angst en hetloslaten van controle en afhankelijkheid Vrouwen (en mannen ook) leren te vertrouwen op zichzelf en van zichzelf  te houden. We spraken over de speciale  energielijnen, de leylijnen in de aarde ,waarmee de Camino paralel loopt en de talloze kracht plekken, vaak op de plekken waar de oudste middeleeuwse kerken staan, en dan precies op de plek waar. de. altaren zijn gepositioneerd. Ik heb dat diverse malen ervaren.  Een paar dagen geleden  in het kerkje van Bostens, heel erg duidelijk. Door de techniek aldaar werd de ervaring bij binnenkomst van de kerk heel spectaculair   visueel  ondersteund doordat het licht steeds aanging op de plekken waar ik liep, en er bij het altaar er automatisch prachtige muziek gingklinken . Wauw...energetische. Alignment  ...het gevoel dat ik volledig werd overspoeld  door een totale aanwezigheid van vertrouwen en liefde. Zoals  Nicole  het verwoorde “de Chemin is een snelkookpan  voor de ziel...” en zo is het. Alle afleidingsmanoeuvres  van het ego zullen smelten en  dat waar het echt omgaat zal helder worden. Je hoeft alleen maar te lopen. 
Marion en Nicole
Marion en Nicole
Marthieu, Marco, Marion
Marthieu, Marco, Marion
Kerkje in Bostens “krachtplek”
Kerkje in Bostens “krachtplek”
Pelgrims onderweg
Pelgrims onderweg

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Mathilde (zondag, 16 september 2018 20:55)

  Prachtig Marion, wat een bijzondere ontmoeting! Het moest zo zijn dat jij en Nicole elkaar daar op dat terras tegenkwamen.
  En wat een mooi verslag weer.
  Dankjewel en Toitoitoi.
  Liefs,
  Mathilde

 • #2

  Suus (maandag, 17 september 2018 08:18)

  Zo zie je toch altijd weer dat toeval maar een woord is.... En dat je pa gezellig met je meeloopt lieve Marion. Ik ben trots op je hoe je met deze dagen omgaat. En dat je indruk maakt op mensen begrijp ik heel goed, dat is gewoon te danken aan je mooie jij !! Bedankt voor het delen van je belevenissen ! Succes en völ plezeer ♡♡♡♡

 • #3

  Martine (woensdag, 19 september 2018 21:29)

  Wat mooi die ontmoeting met een “anima gemella” een tweelingziel. Dat je je zo verbonden kunt voelen met een wildvreemde!
  En wat een mooi beeld dat je tijdens het alleen lopen jezelf leert te vertrouwen en die kracht telkens weer bij jezelf kunt oproepen.

 • #4

  Thomas en Lorina (zaterdag, 22 september 2018 10:25)

  Dag Marion, fijn dat we je kunnen blijven volgen via deze blog! En aan de foto's te zien heb je ook eindelijk Marco leren kennen :)

  Waarschijnlijk zit je intussen in Spanje. Hopelijk kan je er wat je draai vinden. In het begin vond ik alle drukte in Spanje maar niets. Vond het in het begin ook moeilijk om het rustgevende gevoel van Frankrijk te behouden.

  We moeten nog onze foto's naar Henk (dag Henk, overigens!) sturen maar dat doen we nog ergens de komende tijd.

  Nog een laatste bon chemin en vanaf nu dan maar buen camino! :)

  Vele lieve pelgrimsgroeten

  Thomas en Lorina